Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

20 τρόποι να "σπιντάρεις" τον μεταβολισμό σου



Είτε προσπαθείς να χάσεις κιλά είτε απλώς να παραμείνεις fit, διάβασε 20 μυστικά για να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να αποκτήσεις το σώμα των ονείρων σου γρηγορότερα.

1. Ενυδατώσου

Αφού το έχεις ακούσει χίλιες φορές, γιατί δεν το κάνεις πράξη; Πιες 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Είναι σημαντικό για να δουλέψει ο οργανισμός σου καλύτερα και να κάψεις τις περιττές θερμίδες.

2. Ποτέ μην παραλείπεις το πρωινό σου

Μπορεί να το ξεχνάς ή να το τρως στο... πόδι, το πρωινό όμως είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και πρέπει να του δίνεις τη σημασία που του αξίζει. Αυτό θα δώσει στον οργανισμό σου την "κλωτσιά" που χρειάζεται για να ξυπνήσει και να αρχίσει να καίει θερμίδες.






3. Κράτα ψηλά τα επίπεδα του ασβεστίου σου

Πρόσφατες έρευνες πάνω στην παχυσαρκία δείχνουν ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να απελευθερώσει την ίδια ορμόνη που κάνει το σώμα να συσσωρεύειι λίπος. Μην υποτιμάς το γιαουρτάκι στο βραδινό σου λοιπόν.

4. Άσε το πολύ αλκοόλ

Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ ιδίως αργά το βράδυ, αν δεν θέλεις να κάνεις το μεταβολισμό σου πιο αργό και από σαλίγκαρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι την επόμενη μέρα από μια βραδιά που "τα ΄πιες" με τα φιλαράκια σου, ο μεταβολισμός σου σημειώνει σημαντική επιβράδυνση.






5. Φάε περισσότερο

Αντίθετα με ό,τι πιθανόν πιστεύεις, τα ενδιάμεσα γεύματα δεν σε παχαίνουν. Το να παραλείπεις γεύματα όμως είναι ένας σίγουρος τρόπος να επιβραδύνεις το βασικό μεταβολισμό σου. Καλό είναι λοιπόν να τρως κάθε 3 περίπου ώρες, αλλά όχι ό,τι να' ναι. Προτίμησε μια μπάρα δημητριακών, κράκερς ολικής αλέσεως, φρούτα, ένα χυμό ή ένα γιαουρτάκι.

6. Μην αγχώνεσαι

Το στρες ευθύνεται για πολλά, αλλά και για την αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στο σώμα σου, της ορμόνης που υπαγορεύει στον οργανισμό σου να μην κάψει λίπος, αλλά να το κρατήσει για προστασία. Βρες τρόπους να αποφορτίζεις τον οργανισμό σου. Τα σπορ θα σε βοηθήσουν πολύ.






7. Κοιμήσου καλά. Έχει σημασία.

Το να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον μεταβολισμό σου. Ο λιγότερος (από 7 ώρες) ύπνος επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου και αυτό σημαίνει ότι θα καις λιγότερες θερμίδες. Το ίδιο συμβαίνει και αν κοιμάσαι υπερβολικά πολύ, οπότε κράτα ισορροπίες.

8. Μην πίνεις αναψυκτικά light

Αν και τα light αναψυκτικά έχουν λιγότερες θερμίδες, λόγω της σύστασής τους δεν κάνουν καλό στον μεταβολισμό σου. Το νερό είναι σαφώς καλύτερη επιλογή, ιδίως αν το πίνεις κρύο, αφού έτσι θα κάψεις περισσότερες θερμίδες.






9. Γυμνάσου στο κρύο

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης και αν επιλέξεις, αν την κάνεις έξω, στο κρύο, θα κάψεις περισσότερο λίπος, λένε έρευνες. Ντύσου καλά και δοκίμασέ το.

10. Απόλαυσε τον ήλιο

Αν περνάς πολλές ώρες σε σκοτεινό και μουντό περιβάλλον, ενεργοποιούνται στο σώμα σου λειτουργίες που σου προκαλούν υπνηλία και συμβάλλουν στο να πάρεις βάρος. Μην μένεις συνέχεια κλεισμένος. Οι καλύτερες ώρες για να εκτεθείς στο φυσικό φως είναι μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι, επομένως βρες τρόπο να σηκωθείς από το γραφείο σου για λίγο και να κάνεις μια μικρή βόλτα έξω, να σε "δει" ο ήλιος (όταν υπάρχει).






11. Κάνε ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης με βάρη

Οι ασκήσεις με βάρη ενισχύουν το μυικό ιστό και αυτό επιδρά άμεσα στο βασικό μεταβολικό ρυθμό, που μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 40%. Το σπουδαιότερο είναι ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες, ακόμη και αν είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ακόμα δηλαδή και αν κάθεσαι αραχτός. Έρευνες έχουν δείξει ότι μισό κιλό μυικής μάζας καίει 35 με 50 θερμίδες, ενώ μισό κιλό λίπους το πολύ 5 με 10 θερμίδες. Δεν είναι ανάγκη να το παρακάνεις. Λίγα ελαφριά βάρη και πολλές επαναλήψεις αρκούν για να δεις αποτελέσματα.

12. Περισσότερη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, όπως και το ασβέστιο, "συνεργάζονται" για να αποκτήσεις τέλειο σώμα. Το ασβέστιο επιταχύνει το μεταβολισμό, ενώ η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό σου να απορροφήσει το ασβέστιο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.






13. Πιες τσάι (πράσινο ή του βουνού)

Οι πολυφαινόλες που περιέχει το τσάι βοηθούν στην καύση του λίπους και στην αύξηση του μεταβολισμού σου, δοκιμασμένα! Αν θες, πρόσθεσε και ένα κουταλάκι μέλι.

14. Η βιταμίνη B είναι το κλειδί

Αν θες να κάνεις τον μεταβολισμό σου να τρέχει με χίλια, μην παραλείπεις τη βιταμίνη Β, αφού είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των μεταβολικών λειτουργιών και την καύση θερμίδων.






15. Βάλε τζίντζερ στη διατροφή σου

Ναι, το τζίντζερ εκτός από το ότι βελτιώνει τη γεύση στο φαγητό, αυξάνει και τις καύσεις σου. Χρησιμοποίησέ το παντού από το χυμό μέχρι τη σαλάτα σου.

16. Πες "ναι" στη διαλειμματική προπόνηση

Εκτός από το ότι θα προσθέσει ποικιλία στην άσκησή σου, η διαλειμματική προπόνηση θα σου επιτρέπει να καις περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο, που είναι ιδανικό ιδίως αν δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο.






17. Κάνε το φαγητό σου πιο spicy

Ταμπάσκο, τσίλι, καγιέν, ό,τι κι αν διαλέξεις θα κάνει τη δουλειά του. Τα καυτερά φαγητά συνδυάζουν συστατικά που κάνουν τον μεταβολισμό σου να τρέχει με χίλια και το σώμα σου άπαιχτο.

18. Φάε περισσότερα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και η σαρδέλα αυξάνουν τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει την όρεξή σου. Γι' αυτό προτίμησέ τα στη διατρόφή σου.




19. Μην το παρακάνεις με τις λίγες θερμίδες

Μην νομίζεις ότι αν πεινάσεις θα αδυνατίσεις. Η πολύ μικρή κατανάλωση θερμίδων θα σου προσθέσει βάρος με μαθηματική ακρίβεια, αφού θα επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό σου και τελικά (καλά μάντεψες) θα παχύνεις.

20. Μην τρως αργά το βράδυ
Φρόντισε να έχεις φάει το τελευταίο γεύμα σου αρκετή ώρα πριν πέσεις για ύπνο, για να προλάβεις να το κάψεις, διαφορετικά θα δεις τη ζυγαριά σου να ανεβαίνει επικίνδυνα.
_______________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου