Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Τετάρτες με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ Αντί - Αφιέρωμα στον Άγιο Βαλεντίνο


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
Το ΙΜΚ στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς του στους φιλότεχνους της Αθήνας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής επιλεγμένων ταινιών New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καθιερώνει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στον υψηλού επιπέδου Κινηματογράφο του.Στις Τετάρτες με Σινεμά του ΙΜΚ, έχουν θέση και θα προβάλλονται ταινίες καθιερωμένων και νέων δημιουργών, ταινίες που μιλούν μία ατόφια κινηματογραφική γλώσσα με εμφανές το στίγμα κάθε δημιουργού, ταινίες που έχουν προσφέρει στην ιδιαίτερη εικόνα και την εξέλιξη εκείνου του κινηματογράφου που αποτυπώνει το διαφορετικό,  ανοίγει ορίζοντες, ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε ανθρώπους και καταστάσεις, σχέσεις και γεγονότα με ευρύτερο ενδιαφέρον.
Snake of June (Φίδι του Ιουνίου)
Μια ταινία του ΣΙΝΥΑ ΤΣΟΥΚΑΜΟΤΟ (ακατάλληλο για ανηλίκους)
   
Υπόθεση: Είναι η εποχή των βροχών στην Ιαπωνία και η βαρετή συζυγική ζωή της Ρίνκο (την ερμηνεύει η γοητευτική Ασούκο Κουροσάουα) που εργάζεται προσφέροντας τηλεφωνικά ψυχολογική υποστήριξη , ταράζεται ανεπανόρθωτα. Παραλαμβάνει ένα δέμα με τολμηρές φωτογραφίες από απόλυτα προσωπικές στιγμές της και ένας άγνωστος την εκβιάζει. Πριν καλά - καλά συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, βρίσκεται στους υγρούς δρόμους της ανώνυμης μεγαλούπολης, να υπακούει τυφλά στις διαστροφικές διαταγές του εκβιαστή που την κατευθύνει μέσω κινητού τηλεφώνου και την υποχρεώνει σε ένα επίπονο σκοτεινό ταξίδι σεξουαλικής αυτογνωσίας.
 
To film είναι γυρισμένο σε ασπρόμαυρο και τυπωμένο σε έγχρωμο, αποκτώντας μια λαμπερή μπλε τίντα (ο ίδιος το περιγράφει ως black and blue, έκφραση που παραπέμπει επίσης και στις μελανιές που προκαλούνται στο σώμα από κτυπήματα). Έτσι έγινε και με το Tetsuo, μια ταινία για τον φόβο και τον τρόμο ενός κορμιού που μεταλλάσσεται σε μεταλλικό κτήνος, έτσι και με το Bullet Ballet, την ερωτική ιστορία μεταξύ μιας αυτοκτονικής έφηβης και ενός μεσήλικα.

To A Snake of June είναι μια ταινία για το σεξ. Το ανθρώπινο σώμα υπόκειται στους νόμους που καθορίζουν τους ζωντανούς οργανισμούς, μεγαλώνει και παρακμάζει. Το ξύπνημα της σάρκας, κόντρα στην παρακμή, είναι το ξύπνημα της ζωής. Και σύμφωνα με τον Τσουκαμότο, αυτό το ξύπνημα προκαλείται από μια εξωτερική βίαια διέγερση. Ο Τσουκαμότο, για άλλη μια φορά μετά το Tetsuo εστιάζει στις διαστροφές (αλλά και τις απολαύσεις) της σάρκας. Εννοείται, πως οι μόνιμες εμμονές του σκηνοθέτη (η μεταλλαγή των σωμάτων, οι εκρήξεις βίας, η πολυσημία κορμιών και πόλης) είναι πάντα παρούσες.

Οι ήρωες είναι ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι. Κι οι δυο τους ικανοί, επιτυχημένοι, ζουν μια υπέροχη ζωή στην μεγαλούπολη. Η Ρίνκο φροντίζει μητρικά τον σύζυγο, όμως της λείπει απελπιστικά το σεξ. Ο Σιγκεχίκο αηδιάζει με τα ίδια τα σωματικά του υγρά. Βαθιά στην καρδιά και των δυο, ένα αβυσσαλέο κενό παραμονεύει.
 
Το A Snake of June είναι η ιστορία της αναγέννησης ενός ζευγαριού. Ο κινηματογραφιστής Σίνυα μας προσφέρει άλλη μια διαστροφική τρομακτική κυβερνοπάνκ συμφωνία, που διαδραματίζεται στις υπόγειες σήραγγες και στις ανοιχτές πλατείες μιας μουσκεμένης μεγαλούπολης, εκεί που οι χειρότεροι φόβοι, αλλά και οι ισχυρότερες επιθυμίες της Ρίνκο παίρνουν σάρκα και οστά. 
Σκηνοθεσία: Shin'ya Tsukamoto
Σενάριο: Shin'ya Tsukamoto
Ηθοποιοί :Asuka Kurosawa, Yûji Kôtari & Shin'ya Tsukamoto
 
Διακρίσεις:-Φεστιβάλ Βενετίας
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Βραβείο Kinematrix
-Φεστιβάλ Σίτζες, Ισπανία
Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
-Φεστιβάλ Fantasporto, Πορτογαλία
Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου (Ασούκα Κουροσάουα)
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής
 
Κάθε Τετάρτη στο ΙΜΚ με ελεύθερη είσοδο, στις 21:30
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος


__________________________________________
*από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου