Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ερμιόνη μια πανέμορφη κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα...



    Δήμος Ερμιόνης      



Η Ερμιόνη είναι μία από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες περιοχές του Αργοσαρωνικού. Χρόνια στη σκιά των ιστορικών, κοσμοπολίτικων νησιών Ύδρας και Σπετσών το πρόσωπο της Ερμιόνης άργησε να γίνει ευρύτερα γνωστό. Η Ερμιόνη μια πανέμορφη κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα χτισμένη δίπλα σε πευκόφυτο ακρωτήριο (Μπίστι) στην άκρη της αργολικής χερσονήσου.
Το λιμάνι είναι πανέμορφο, αρχίζει από το βορρά (βουνό Κρόθι), προς νότο στο Μπίστι ενώ δυτικά είναι ο κάμπος της Ερμιόνης, εύφορος με πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές και φυσικά ρόδια εξαιρετικής ποιότητας. Απέχει μόλις 2 ώρες από τον Πειραιά με το ιπτάμενο δελφίνι και 2 1/2 ώρες από τη Αθήνα με το αυτοκίνητο. Είναι μία κλασσική ψαράδικη κωμόπολη.
Η αρχαία Ερμιόνη, γνώρισε την ακμή της από τους ομηρικούς χρόνους. Ιστορικά ευρήματα σώζονται ακόμα στο πευκόφυτο Μπίστι, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, στο ναό των Ταξιαρχών, στην παλιά Κοινότητα στον Αγ. Ανδρέα και αλλού. Αυτά τα ευρήματα μαρτυρούν τον αρχαίο πολιτισμό που πέρασε από την Ερμιόνη.

Τη Βυζαντινή εποχή μας θυμίζει το Μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων, φημισμένο για τις Βυζαντινές του εικόνες και τα ιαματικά νερά του.
Ο Ναός των Ταξιαρχών, το ιστορικό σπίτι του Οικονόμου και το σπίτι των Μητσαίων θυμίζουν έντονα τα ιστορικά γεγονότα του '21.
Απέναντι από την Ερμιόνη βρίσκεται η νήσος Δοκός, εκεί όπου οι υποβρύχιες έρευνες έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα της Πρωτοελλαδικής εποχής από το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο. Επίσης, ένας αξιόλογος τόπος για επίσκεψη είναι το φαράγγι του Καταφυκιού, το οποίο συνδέει την Ερμιόνη με τους Φούρνους μέσα από μια όμορφη διαδρομή μισής ώρας μέσα στο δάσος.

Τέλος, αξίζει και μια βόλτα στα καταπράσινα περιβόλια της Ερμιόνης, η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή για το άριστης ποιότητας λάδι της και τα ρόδια της, που θεωρούνται τα καλύτερα στην αγορά.

Διαμονή
Η τουριστική οργάνωση της Ερμιόνης είναι αξιόλογη. Τα πέντε ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εξυπηρετούν τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Επίσης, σε ακτίνα 5 περίπου χιλιομέτρων υπάρχουν αξιόλογες τουριστικές μονάδες για οργανωμένο τουρισμό.

ΑναψυχήΓια "ζωηρές" βραδιές υπάρχουν δίπλα στη θάλασσα των Μαντρακιών τα μικρά μπαράκια.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που αξίζουν να παρακολουθήσει κανείς στην Ερμιόνη είναι:
  • το "γιάλα-γιάλα", μοναδικός και ξεχωριστός τρόπος εορτασμού των Θεοφανίων
  • το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα
  • τα "Κούλουμα" την Καθαρή Δευτέρα, με τον τοπικό χασάπικο χορό και
  • οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου με αποκορύφωμα το Χορωδιακό Φεστιβάλ και το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων (30/6)

ΦαγητόΤα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες, τα καφενεία/ουζερί, εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις τουριστικές ανάγκες του τόπου.
Στην Ερμιόνη υπάρχουν ολόφρεσκα θαλασσινά από τους ντόπιους ψαράδες που φέρνουν καθημερινά ψάρια και χταπόδια από τους άφθονους ψαρότοπους.

Παραλίες
Σε πάρα πολλά σημεία στην Ερμιονίδα υπάρχουν καταπληκτικές παραλίες και για κάθε γούστο. Με πολυκοσμία, ερημικές, με βότσαλα, αμμώδεις. Η Δάρδιζα, η Πετροθάλασσα, η Κουβέρτα, το Σεντόνι, το Κουνούπι, η Σαμπάριζα είναι ορισμένες από τις υπέροχες παραλίες του Δήμου Ερμιόνης. 

Τα φωτογραφικά θέματα μιλούν μόνα τους. Όσο πιο ερημικές τόσο καλύτερες! Επίσης, θα βρείτε ενδιαφέρουσες παραλίες πηγαίνοντας προς Πόρο/Γαλατά μέσα από Θερμησία, αλλά χρειάζεται οδήγηση περίπου 30 λεπτά σε σχετικά καλό δρόμο.

Αξιοθέατα
Στην Ερμιονίδα υπάρχουν σημαντικοί χώροι που μπορεί να επισκεφθεί κανείς ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του/της. Μερικές από τις προτάσεις μας συμπεριλαμβάνουν:
  • Μοναστήρι Αγ. Αναργύρων - Ερμιόνη
  • Μοναστήρι Παντάνασσας - Πορτοχέλι
  • Σπήλαιο Φράγχθι - Κοιλάδα (δύσκολη προσέγγιση)
  • Αγ. Αιμιλιανός - Πορτοχέλι
  • Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης - Ερμιόνη
  • Περιοχή Κορακιά - Πορτοχέλι

Πως θα φθάσετε:
Οδικώς στην Ερμιονίδα φθάνετε ως εξής:
  • Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου, μέσω Ισθμού Κορίνθου (ακολουθήστε τις πινακίδες για Επίδαυρο πάνω από τον ισθμό),
  • Λουτρά Ωραίας Ελένης,
  • Επίδαυρο,
  • ανάβαση προς το χωριό Κολιάκη (πινακίδες για Κρανίδι, Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι, κλπ),
  • μέσα από το χωριό Τραχιά,
  • και μετά (είστε στην Ερμιονίδα) και περνάτε τα χωριά και δήμους της (Δίδυμα, Φούρνοι, Κρανίδι, κλπ).
Η διαδρομή είναι περίπου 2 ώρες ανάλογα με το πόση ώρα θέλετε για να βγείτε από την Αθήνα. Προσοχή στην οδήγηση μετά την Επίδαυρο.

Τα Ιπτάμενα δελφίνια από το λιμάνι του Πειραιά επίσης θέλουν περίπου δύο ώρες για να φθάσουν στην Ερμιόνη και λίγο περισσότερο στο Πόρτο Χέλι. Η διαδρομή είναι ωραία μέσα από τον Πόρο, την Ύδρα, την Ερμιόνη, τις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι. Αν είστε περισσότεροι από ένας προτιμήστε το αυτοκίνητο. Θα σας στοιχίσει αρκετά λιγότερο από το Δελφίνι και θα έχετε μέσο μεταφοράς για να δείτε την περιοχή.

Από την Ερμιόνη μπορείτε να μεταφερθείτε στην Ύδρα με θαλάσσια ΤΑΧΙ ( που πρέπει να καλέσετε από την Ύδρα) , με φέρρυ που χρησιμοποιείται για μεταφορές αλλά είναι μόνο συγκεκριμένες μέρες, και φυσικά με το Δελφίνι. Για την επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά και τους δήμους της Ερμιονίδας υπάρχουν τα ΚΤΕΛ. "
Πηγή www.wiw.gr
{googleMaps lat=37.425798 long=23.24295}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου